lauantai 11. huhtikuuta 2015

Täällä ollaan kovasti tiineinä!

Olen tässä selvitellyt rahoitusvaihtoehtoja aloittavalle maaseutuyritykselle. Yksi sellainen on Leader-rahoitus, jossa on nimenomaan aloittaville maaseutuyrityksille suunnattua tukea. Kävin paikallistoimistossa pariinkin otteeseen keskustelemassa asiasta ja esittelemässä suunnitelmiani. Ihan varteenotettava vaihtoehto se on ja meillä on mahdollisuudet siihen olemassa. Tosin ei tässä nyt enää suuria investointeja enää tarvita yrityksen perustamista ajatellen. Katsotaanpa nyt mitä tekee. Hyvä kuitenkin tietää tästä mahdollisuudesta. Ensi viikolla käyn vielä Ensimetrissä esittelemässä suunnitelmia, sillä toinen vaihtoehto on yrittäjän starttiraha. Kumpaakin ei siis ole mahdollista saada yhtäaikaa, vaan jompaa kumpaa. Ensi viikon jälkeen on taas viisaampi valinnan suhteen.

Lammasneuvoja kävi meillä ultraamassa alkuvuodesta pässin kanssa olleet uuhet. Kaikki oli tiineenä - jes! Kyllähän sen jo päällekin päin näkee tässä vaiheessa. Neuvoja oli sitä mieltä, että pässi on todennäköisesti astunut ne jo aika alkuvaiheessa, kun on laitettu yhteen. Näin ollen karitsoinnit alkaisivat jo heti kesäkuun alussa. Nyt tarvitseekin hommata valvontakamera, että näkee sisältä käsin myös mitä lampolassa tapahtuu. Helpottaa tuota yöllä lampolassa ramppaamisen tarvetta. Voi kuinka odotan tätä ekaa karitsointia!

Olen luonut hyvät suhteen erääseen isompaan lampolaan ja saan sieltä nyt rehut meidänkin lampaille halvemmalla. Säästyy vähän kustannuksissa, kun he tilaavat suuret satsit kerralla ja näin ollen yksikköhinta on edullisempi, kuin että menisin kauppaan ostamaan pari säkkiä kerrallaan. Tämä on kyllä todella huippujuttu, kaikki yhteistyö on aina positiivista! Minä taas olen nopeasti käytettävissä, jos siellä tarvitaan apuun johonkin asiaan.

Eilen koko meidän katras kerittiin ja sorkat leikattiin. Kyllä siinä koko päivä vierähti! Lampolaan tein kerintäpaikan lammasporttien avulla ja maahan paksu pressu, sähköt sai ihan vierestä. Kaksi keritsijää oli hoitamassa hommaa ja minä yritin pyydystää lampaita aina valmiiksi. No, joutuivathan nuo auttamaan siinäkin asiassa... Mutta oli tosi mukavaa puuhailla, vaikka nyt onkin joka paikka kipeänä. Lampaat silminnähden nauttivat keventyneestä olosta ja tänään ovat olleet erityisen leikkisiä ja iloisia. Kivalta myös kuulosti, kun toinen keritsijä tuumi, että parempi keriä viimeksi tulleet lampaatkin, vaikka ne oli keritty tammikuussa, koska todennäköisesti niiden karvanlaatu tulee olemaan nyt parempi täällä meillä. Tiedä sitten onko näin ja varsinkin, kun ne nyt siis karitsoivat ja se vaikuttaa turkkiin joka tapauksessa. Mutta hivelihän se itsetuntoa, kun tuollaista kuuli.

Kaikki on edelleen mennyt oikein loistavasti. Seuraavaksi alan ihmettelemään, että mihin kehräämöön nuo villat laittaisi. Aion teettää niistä villalankaa, hahtuvalankaa ja huovutusvillaa ainakin. Haluan myös kokeilla kasvivärjäystä! Harmi, kun kuulostaa siltä, että kehräämöjen toimitusajat on todella pitkät, siinä helposti kuulemma puolikin vuotta vierähtää... Eli äkkiä nyt saatava nuo sitten jonnekin.


Sorkkia leikataan. Tuo itseasiassa kesti aika kauan, se hidasti koko hommaa niin paljon, että koko päivä meni.


Lampaat kerittyinä, kevyt olo on niillä!

5 kommenttia:

  1. Hei lampuritar! Olen niin iloinen kun löysin blogisi. Meillä samankaltaisia haaveita. Katsotaan mitä niistä tulee. Kiitos kaikista tiedonjyväsistä ja kokemuksistasi joita olet jakanut. Menestystä jatkoon!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Kiva jos jotain hyötyä näistä meidän kokemuksista on. Tsemppiä teillekin haaveiden toteuttamiseen :)

    VastaaPoista
  3. Hei,täällä kyselee samainen joka kysyi peltomäärästä niin nyt on sellainen kysymys että kun olet aloittanut lampurin urasi toimistohommien pohjalta eli ei varsinaista koulutusta alalle ollut niin mitä mieltä olet, millaista koulutusta pitäis hankkia jos laittaa n. 10 lammasta eikä ole tarkoitus laajentaa mitenkää suureksi vaan lähinnä lankojen myyntiä? Riittääkö jos pääsee lammastilalle harjoitteleen ja saa jonkun kokeneen lampurin "tutoriksi"?

    VastaaPoista
  4. Kyllä sillä pitkälle pötkii!

    Itse aloitin käymällä ProAgrian järjestämiä lammaskoulutuspäiviä. Sen jälkeen tilalle harjoittelemaan. Ja sitten vielä aloin lukemaan tuotantoeläinten hoito- ja hyvinvointi ammattitutkintoa.

    Mutta tosiaan, jos pääsee hyvälle tilalle harjoittelemaan, niin siinä oppii kyllä jo riittävästi lemmikkilampaiden pitoon. Tosin itse koin nuo ProAgrian kurssit erinomaiseksi lisäksi. Juuri nyt niillä ei näyttänyt olevan yhtään lammaskoulutuspäivää, mutta se kalenteri päivittyy jatkuvasti.
    http://www.proagria.fi/tapahtumat
    Noissa siis itse koulutuksen lisäksi etuna, että oppi tuntemaan laajemmin muita lampureita.

    Ja vielä vinkiksi Facebookissa oleva Lampola-ryhmä, siellä vaihdetaan todella paljon hyvää tietoa lampureiden välillä ja konkarit auttaa aloittelevampia.
    https://www.facebook.com/groups/139074179475156/?fref=nf

    VastaaPoista
  5. Kiitos tiedoista. Täytyy seurata kalenteria ja facebookkia. Jännittävää pikkuisten odotusta.

    VastaaPoista