Maataloustukiin on viime aikoina tullut perehdyttyä oikein urakalla. Ne ovat kyllä melkoinen viidakko, mutta kyllä ne pikkuhiljaa alkavat aukenemaan. Kolme päivää istuin koulutuksissa, että pääsi hajulle... Kutsuin myös ProAgrian neuvojan käymään tilalla katsomaan maa-alueet läpi. Peltotuet sinänsä on nyt aika selvät, mutta täällä on alueita, jotka voisivat ehkä kenties saada jotain erityistukeakin, kuten perinnebiotooppeja. En vain osaa hahmottaa kirjoitetusta tekstistä, että onko nuo meidän alueet juuri sellaisia. Siispä kokeneempaa silmää tarvitaan katsomaan alueet läpi.
Lampaiden hyvinvointikorvaus-koulutuksessa kyselin samalla kokeneemmilta lampureilta itseä askarruttavia asioita. Yksi asia oli laidunnuskauden aloitus. Eipä ole ikinä tullut katsottua sillä silmällä keväällä, että milloin noin suurin piirtein voisi kuvitella laidunkauden alkavan. Onhan se vähän liikkuva käsite ja riippuu aina keväästä, mutta edes jotain osviittaa mielellään kuulisi. Yksi oli kuullut sellaisen "vanhan kansan säännön", että silloin kun tuomet kukkivat. Olivat kuitenkin sitä mieltä, että se on liian myöhään. Kuulemma heti, kun alkaa yhtään vihertämään. Laidun kuulemma suorastaan räjähtää kasvamaan yhtäkkiä ja silloin se on jo hetkessä liian pitkää lampaille ja pitää puhdistusniittää. Oletettavasti siis kohtuuaikaisin keväällä, toukokuussa joka tapauksessa.
Viime kesän kantapää-oppi kostautuu nyt. Koska viime kesänä niin kitsaasti teetin heinäpaaleja ja loput meni hukkapaaleiksi, joudumme nyt sitten rehukaupoille. Laskin siis rehukirjanpidon perusteella päiväkulutusmäärän ja sitten laskin kuinka monta paalia kuluu (arvioidun) laidunkauden aloitukseen mennessä. No, kun lisättiin tuota uuhimäärää, niin eihän se nyt sitten riitä. Tylsää, mälsää, iso oppi otsaan. Jatkossa tehdään ihan kaikki tuolta pelloilta kunnon rehuksi. Toivottavasti kukaan muu ei sorru tällaiseen aloittelijan tyhmyyteen.
Kyselin myös mitä kannattaisi olla lampaiden ensiapukaapissa sisältönä. Siis sellaisia asioita, mihin ei tarvita eläinlääkärin käyntiä ja reseptejä. Laitan tähän ylös ne itselle muistiin ja toivottavasti jollekin toiselle on ilo listasta.Osan nimi saattaa olla vähän sinne päin, kun en ihan välttämättä saanut kiinni kirjoitusasusta.
Lampaan ensiapukaappi:
-kuumemittari
-Betadine (haavojen puhdistukseen, desinfiointiin)
-O-vet haavasuihke
-Ketovet (tämä kyllä saattoi olla ell kamaa) tai Asperin (kivun lievitykseen)
-Probylen glukoli (sokerin esiaste, tiineysmyrkytystä vastaan)
-Korrekt Calsium tai Calci gel nestemäisenä (karitsointihalvauksen ennaltaehkäisyyn, ei saa mennä keuhkoihin, eli jos lammas ei enää jaksa niellä, niin ei saa antaa)
-Vetrumin (pötsin hyvinvointiin, vaikuttaa bakteeritasapainoon, ennaltaehkäisy esim ruokinnan muutos tilanteissa tai antibiootin annon yhteydessä)
-maitohappobakteereita (pikkukaritsoille vatsanpuruihin siinä vaiheessa, kun pötsi ei ole vielä kehittynyt)
-liukaste (karitsointiin)
-uuhen lusikka (karitsointiin)
-vasikkasuolaa (karitsoiden ripulointiin) tai vastaavan elektrolyyttivalmisteen voi tehdä myös itse hätätilassa: 1 l vettä, 1 rkl suolaa, 1 rkl sokeria, soodaa tai sitruunaa)
-kuplaton (puhaltumiseen)
-Piri piri (nuutuneille pikkukaritsoille, glukoosivalmiste, voi myös koirien Nutriplus geeliä antaa)
-mahaletku (ehdoton pikkukaritsoille)
-lopputiineelle uuhelle: ruokintakalkkia ja fosforia (Tunnu tai Umpi, nautojen valmiste)
Jos käyttää nautojen valmistetta, jossa ei ole annosteluohjetta lampaille, niin voi käyttää annosteluohjeena 1/5 osa nautojen annostuksesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti