maanantai 22. syyskuuta 2014

Lampaiden kanssa elämistä

Nyt on isompikin laidun aidattu ja lampaat siellä. Aika nopeasti söivät tuon ensimmäisen laitumen tyhjäksi. Onhan niitä kuitenkin 15 siellä syömässäkin. Lisäruokaa olen vienyt laitumelle myös. Päätimme, että emme mene luomuun, joten vapausaste syömingeille on laajempi. Rypsirouhetta hain AgriMarketista valkuaiseksi, mutta vaihdan jossain vaiheessa pikkuhiljaa todennäköisesti Lammas-Krossiin. Kivennäiseksi on Lammas-Herttaa, sekin AgriMarketista. Kaurat tosiaan tuosta "luotto-isännältä". Lammas-Krossi on täysrehu, jossa on sitten kivennäisetkin mukana. Se vaikuttaa kustannustehokkaammalta.

Oljet on saatu jo pihaan, ne löytyivät läheltä. Lisääkin saadaan tarvittaessa. Vaikea vielä hahmottaa kuinka paljon sitä talven aikana kuluu. Mieluummin kuitenkin juuri noin, että täydennetään tarvittaessa. Ei jää nurkkiin pyörimään ylimääräiset paalit. Tosi mukava on, kun saa tutustua alueen muihin toimijoihin!

Naapureissa olen käynyt tervehtimässä ja esittäytymässä. Koko kesä oikeastaan pyörittiin vaan tässä omalla tontilla ja puuhattiin kaikkea. No, se sama toki jatkuu, mutta nyt on naapuri-velvollisuuskin hoidettu. Maalla vähän niinkuin tapana, että naapureihin tutustutaan, niitä kun ei liikoja täällä ole.

Keritsijä on tulossa ensi viikolla. Vähän myöhäiseksi menee kerintä meikäläisen makuun, mutta näin nyt tällä kertaa. Keleistä tietysti riippuu paljon. Taas täytyy kiittää tuota koulua, sillä sieltä innokkaan keritsijä-opiskelijan bongasin ja hän tulee kerinnät hoitamaan. On jo aika paljon kerinytkin ja ammattia siitä siis suunnittelee itselleen. Itse tosiaan en aio keriä, sillä taannoin kurssilla selkä niksahti heti ensimmäisen lampaan kohdalla...

Lampola on suunniteltu ja se on nyt työn alla. Vähän on kiire senkin kuntoon saattamisessa, koska eletään jo aika myöhäistä syksyä. Onneksi kelit on suosineet oikein hyvin. Lampolan myös saa kohtuu nopeasti kuntoon. Lampaille annetaan mahdollisuus myös mennä ulos halutessaan ja tarvittaessa voidaan sitten laittaa luukku kiinni, jos tulee vaikka räntää vaakasuoraan.

Tällä viikolla on matolääkkeiden anto lampaille. Sittenpä päästään ekaa kertaa kunnolla käsittelemään lampaita. Oletettavasti hiki tippuu ja koko päivä menee siihen!

Tuolla lammas-koulutuksissa on tuotu esiin, että lampaita ei kannata madottaa ns. turhaan. Lampailla on aina matoja ja se tasapaino jos on kunnossa, niin bueno. Suositus on, että ensin tutkitaan ulostenäyte ja tarvittaessa madotetaan. Perusteluna tähän on se, että jos varmuuden vuoksi madottaa, niin ajan myötä kehittyy matoja, joihin matolääkkeet ei enää tehoa. Sen jälkeen sitä vasta pulassa ollaan. Jossain päin maailmaa näin on kuulemma jo käynytkin (en muista missä) ja siellä piti lampaiden pito lopettaa tästä syystä.

Aion nyt kuitenkin nuo madottaa, sillä huomasin korvapunkkeja niiden korvissa. Niistä haluan eroon. Täytyy eläinlääkäriltä vaan vielä varmistaa, että mikä matolääke tehoaa myös niihin. Koirilla se olisi Stronghold, mutta entäs lampailla...


Syksyn ensimmäistä sadepäivää vietetään näin, vaikka katoskin olisi tarjolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti